La CET exigeix que les entitats es tinguin en compte en la modificació del PLASEQCAT

CET

La Coordinadora d'Entitats de Tarragona (CET) és una agrupació d'associacions cíviques, veïnals, esportives, d'immigrants i culturals de les comarques de Tarragona que està formada per més de 100 entitats diferents i que sempre està oberta a noves adhesions. El nostre objectiu és obligar els grups de poder polític i econòmic a tenir sempre en compte l'opinió dels ciutadans.

La CET exigeix que les entitats es tinguin en compte en la modificació del PLASEQCAT

16/01/2020

Dimecres 15 de gener es va reunir d’urgència la Coordinadora d’Entitats de Tarragona per valorar com va funcionar el protocol d’avís i de comunicació, després de l’accident de dimarts 14 de gener a l’empresa IQOXE, de la Canonja. A la reunió hi van assistir també diversos representants polítics: el conseller de l’Ajuntament de Tarragona Jordi Fortuny, i els diputats per Tarragona d’En Comú Podem, Yolanda López i Ismael Cortés.

La diputada Yolanda López va explicar que el seu grup polític, ahir mateix a la tarda havia registrat tres precs i preguntes al Parlament de Catalunya: 1) Informació sobre mesures i paràmetres que es van registrar durant la primera hora després de l’accident; 2) informació sobre els residus que s’estan abocant al riu i al mar després de l’accident; 3) la petició que es formi una comissió d’investigació per les víctimes mortals. 

Els representants de les entitats i els responsables polítics que van assistir a la reunió van manifestar una perspectiva molt similar. Entre els punts que es van acordar, una de les peticions més importants és incloure la CET entre els col·lectius que puguin participar i estar al cas, en primera línia, d’una més que necessària modificació del PLASEQCAT. 

Els assistents a la reunió van estar d’acord que el problema d’aquest dimarts no va ser el compliment del protocol, sinó que és el propi PLASEQCAT el que és ineficaç perquè està obsolet. A més, lamenten que la manca de coherència pel que fa als avisos va provocar una situació de desinformació molt perillosa, en aquells moments. Per ara, s’exigeix esclarir els fets i depurar responsabilitats, amb les dimissions que calguin.

Es va destacar també la importància de fer formacions als centres educatius i a la ciutadania sobre com actuar en cas de risc químic, com què cal fer quan sonen les sirenes. A més, cal altres campanyes o formes per potenciar l’interès de la població per mantenir-se informada de com cal actuar en situació de perill.

En la reunió es va recordar la necessitat d’elaborar un bon pla d’evacuació, especialment adreçat als barris de Ponent, que tenen el complex petroquímic a pocs metres. Cal garantir que, en cas que s’hagi d’evacuar el veïnat, no es produeixi el caos a les carreteres.

Des de la CET es dona suport als sindicats que treballen en el sector químic, que fa poques setmanes reivindicaven la falta de mitjans de seguretat i la precarietat que tenen en les condicions de treball. En aquest sentit, hi ha la voluntat de convidar representants sindicals per conèixer de primera mà les seves reivindicacions.

Des de la CET es lamenta que hagin pujat a tres les víctimes mortals de l’accident i s’espera que, a més de depurar responsabilitats al més aviat possible, es posin mitjans efectius per evitar catàstrofes com la d’aquesta setmana.

Notícies relacionades …