El coronavirus segueix colpejant a les residències d’avis, i els polítics només miren
L’afectació de la segona ona en les residències demostra la falta de mesures efectives
Ja són 23.400 els morts per COVID-19 o símptomes compatibles en residències de tota Espanya des de l’inici de la pandèmia. La majoria de defuncions s’han produït a Madrid, Catalunya i les dues Castelles. De fet, en aquestes comunitats autònomes els morts en residències són més del 50% del total.
La Plataforma afectadoscoronavirus.org posa el focus i responsabilitza directament a la classe política i empresarial. Ángel Juárez, portaveu dels afectats de la Plataforma, declara que: “Com pot ser que, després de la primera ona tràgica que es va sofrir en les residències, arribi una segona ona i el virus sigui tenint aquesta afectació”. En l’última setmana s’han detectat 94 nous brots que han generat 2.013 casos, una mitjana de 21,4 casos per cada brot, la qual cosa significa que les residències continuen sent l’entorn més infecciós.
És clar que el virus continua colpejant fortament a les residències o geriàtrics, i això treu a la llum la falta de polítiques i mesures efectives. Segons la Plataforma d’Afectats, “les auditories independents haurien pogut evitar molt del succeït, si s’haguessin fet a temps”.
Des d’afectadoscoronavirus.org es demana que es creï una taula de diàleg per a valorar la situació i preparar les actuacions, que inclogui a tots els agents: persones afectades, polítics i, per suposat, els fons d’inversió, els quals controlen més del 50% de totes les residències d’Espanya. Ángel Juárez declara que “aquesta seria la manera de treballar més justa y solidaria. L’únic que volem es justícia i millora”.
Actualment, ni el Govern d’Espanya ni moltes Comunitats Autònomes estan investigant. En el cas de Catalunya, el Parlament sí que està desenvolupant una Comissió d’Investigació sobre les residències durant la pandèmia. En la mateixa línia, i molt recentment, la Xunta de Galícia va anunciar auditories en totes les residències de la Comunitat.
Potser aquestes actuacions, que són fonamentals per a la prevenció, estan arribant tard, però almenys han arribat en alguns territoris. Ángel Juárez opina que això no és suficient: “Si no s’investiguen i es depuren responsabilitats en totes les residències d’Espanya, aquesta no serà l’última ona per a aquests centres”.
Per aquest motiu, i en nom de la Plataforma afectadoscoronavirus.org reivindica:
- Realitzar auditories independents sobre el succeït en les residències, per a identificar les deficiències, corregir-les i evitar que es repeteixin situacions com les viscudes en un futur.
- Reforçar els controls i actualitzar la normativa vigent.
- Major implicació per part dels ministeris i les conselleries de sanitat en les residències de gent gran.
- Valorar la possibilitat que les residències privades que hagin actuat negligentment en la crisi sanitària passin a tenir una gestió pública.
- Acabar amb l’aïllament de les persones grans, prioritzant la salut mental i l’acompanyament de les mateixes en concordança amb les circumstàncies de cada moment. I alhora, garantir el contacte dels interns amb els seus familiars.
- Signar convenis amb els Col·legis Oficials de Psicologia per a atendre els afectats i els seus familiars, així com comptar amb professionals de psicologia del sistema sanitari públic per a la seva atenció.
Els procediments segueixen oberts
La Plataforma afectadoscoronavirus.org segueix treballant en els procediments legals oberts, com el del cas d’Ángel Juárez per la mort de la seva mare, que va demandar a la Generalitat de Catalunya, l’organisme que tenia les competències.
En els pròxims dies, la Plataforma anunciarà en quin estat es troben tots els tràmits.