Catalunya viu una preocupant ona de jovent amb problemes mentals
CatSalut i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona es van reunir el dimarts 18 de febrer, per trobar solucions conjuntes per a deficiències greus de la sanitat catalana i del Camp de Tarragona. La direcció de CatSalut reconeix com a un problema greu i prioritari la falta de professionals mentals en la sanitat pública catalana. A més a més, cal preparar-se per el preocupant augment de gent jove amb problemes mentals, com brots psicòtics, en gran part derivats del consum de drogues.
Ángel Juárez, president de la CET, explica que parts dels causants d’aquesta situació són problemes socials “la frustració o la sobreprotecció de la gent jove” i per aquest motiu recorren a substàncies perilloses. La clau estaria en evitar que a joventut senti la necessitat de recórrer a les drogues com a via d’escap. Cal impulsar valors en la societat.
Necessitem xifres reals
Les llistes d’espera més llargues i preocupants de la sanitat pública catalana segueixen essent en les consultes externes i diagnòstics. CatSalut ha assegurat a la Coordinadora d’Entitats, que s’està treballant per oferir unes xifres més exactes, ja que acostumen a aparèixer llistes més llargues del que són realment.
S’han de depurar i evitar situacions com el fet que, quan el pacient ja ha rebut el diagnòstic, es manté a la llista igualment si necessita una nova visita l’any vinent i, d’aquesta manera, el llistat es va estenent, entre d’altres. Des de la Regió Sanitària es treballa amb una comissió per acurar i depurar les dades. Aquesta comissió es reuneix cada mes amb tots els proveïdors per veure nombres reals, i s’actualitzen cada mes.
La CET i CatSalut també treballaran per agilitzar la capacitat de resposta dels CAPS, ja que segueix sent lenta per la falta de bons indicadors i la poca agilitat d’atenció. En aquest sentit es millorarà la situació dels lectors de targetes Cuida’m, ja que hi ha lloc on no es reconeix els pacients prioritaris. De totes maneres, Ramon Descarrega, gerent de la regió sanitària del Camp de Tarragona de CatSalut, va manifestar a la CET, que es posen mans a l’obra per tal que aquesta situació es pugui resoldre aviat.
La Coordinadora d’Entitats i el seu president, Ángel Juárez, consideren que és fonamental agilitzar la burocràcia, per aconseguir més rapidesa, per exemple, per tenir firmada la baixa laboral.
Es necessiten pressupostos, i també ambulàncies. I CUAP?
En la reunió entre ambdues entitats, els representants de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona van reclamar de nou les dues ambulàncies amb servei 24 hores que s’havien promès per a principis d’any. CatSalut va assegurar que amb el canvi de directiva del SEM es podrà tirar endavant, però hi ha un problema, encara no tenim pressupostos. De totes maneres, tot i que aquesta proposta ha d’esperar a l’aprovació dels nous pressupostos, els representants de CatSalut afirmen que no deixaran de treballar en la resta d’actualitzacions.
El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) que es reclamava, també es quedarà en un calaix, ja que s’ha trobat una nova alternativa. L’ampliació horària del CAP Tarraco durant la campanya de grip ha donat molts bons resultats. Aquesta ampliació és dissabtes, diumenges i festius de les vuit del vespre a les dotze de la nit. Per aquest motiu, es mantindrà i servei d’urgències durant tot l’any. D’aquesta manera, es contribueix a la descongestió de les urgències del Joan XXIII.
L’Hospital Sant Joan de Reus i el Joan XXIII
El conveni del canvi de titularitat de l’Hospital Sant Joan de Reus ja està aprovat, i està previst d’aquí sis mesos. L’Hospital mantindrà les mateixes funcions i gran part dels treballadors de les empreses subcontractades passaran a formar part de la xarxa pública.
Les obres del nou Hospital Joan XXIII també segueixen dempeus. CatSalut ha assegurat a la CET que a l’abril ja es podrà presentar el projecte definitiu.
Les proves PET a Reus
La màquina utilitzada per realitzar les proves va estar inactiva des del mes de novembre fins al gener per problemes tècnics. Actualment ja està en marxa, i fins el dia d’avui s’han realitzat 1.900 proves. El CatSalut preveu que se’n puguin realitzar 3.500 aproximadament durant aquest any. La Coordinadora valora positivament que els pacients de les Terres de l’Ebre siguin derivats a la capital de l’Alt Camp i no a Barcelona, per qüestions de proximitat.