El missatge és clar: el temps s’acaba i cal aturar les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Així ha començat aquest dilluns la Cimera del Clima a Madrid.
Han arribat els caps d’estat, governs, primers ministres i els nous alts mandataris europeus. Però aquest no és tan sols un problema polític, la cimera es dóna enmig d’una conscienciació social sense precedents per actuar contra l’emergència climàtica. És necessari escoltar la gent que surt al carrer, els joves que estan farts de veure com no se’ls té en compte i entre tots fer que el canvi sigui possible. És evident que no podem canviar la nostra petjada ecològica d’avui per demà, però també és evident que no podem continuar vivint igual.
Estem clarament en una crisi, on els desastres que provoca l’emergència climàtica, ja són la primera causa dels desplaçament interns. Segons Oxfam Intermón més de 20 milions de persones han de marxar anualment de casa seva per efectes, entre d’altres, de les inundacions, els incendis forestals i les sequeres.
Des de Mare Terra Fundació Mediterrània creiem en la transformació, i el camí per arribar-hi passa per aconseguir el desenvolupament sostenible. El full de ruta està marcat: economia, societat i medi ambient han d’anar junts i trobar l’equilibri entre ells. Hem de canviar el nostre model de vida, els sistemes productius, l’alimentació. Com diu Cristina Gallach, Alta Comissionada per l’Agenda 2030 de l’ONU a Espanya, els propers 10 anys han de ser de transició perquè al 2050 no es depengui de les energies de carbó. Quan la comunitat científica comença a avisar que si els països no actuen ja, no es podrà limitar les temperatures globals a un grau i mig al final del segle, Cristina Gallach demana acció però també ambició, si la societat no creu que es pot aconseguir, si la societat no lluita per aconseguir-ho res de tot això serà possible.
Ángel Juárez President de Mare Terra Meditèrrania i RIET